Stichting AK

Humanitaire hulp aan Oekraïne

Home > Uncategorized > Hulp aan vluchtelingen in Oekraïne
AK-header-4

Op ons verzoek ontvingen wij van onze partnerorganisatie in Oekraïne een overzicht van de door hen georganiseerde hulp aan vluchtelingen (ontheemden) in de periode januari t/m augustus 2024. Aan het woord is de directeur van deze organisatie Béla Nagy:

“Namens de staf van de Diaconale Afdeling van de Transkarpaatse Hervormde Kerk danken wij God dat wij het jaar 2024 kunnen doorstaan ​​en zijn wij dankbaar voor al het werk dat wij in de eerste acht maanden van het huidige jaar hebben kunnen doen. De periode januari t/m augustus was vol zegeningen en uitdagingen. De afgelopen tweeënhalf jaar hebben veel moeilijkheden met zich meegebracht, waardoor de etnische Hongaren in Transkarpatië in een ongekende crisis terecht zijn gekomen.

Als gevolg van de Russische agressie, hoewel er geen vijandelijkheden zijn in onze regio, strijden we ook een dagelijkse strijd om te overleven. Daarom betekent het veel voor ons dat God ons helpers heeft gestuurd zoals Stichting AK Maassluis! Met uw effectieve en continue steun kunnen we onze taak effectiever uitvoeren!

Zoals in voorgaande jaren heeft het Diaconaal Centrum geprobeerd de behoeften van de meest kwetsbaren en behoeftigen van de Transkarpaatse bevolking te verlichten. We hielpen gezinnen die in moeilijke omstandigheden leven, alleenstaande ouderen, grote gezinnen, wezen, gehandicapten, Roma-gemeenschappen en gezinnen die zich in een uitzichtloze situatie bevonden vanwege verlies van werk, ziekte of handicap, maar ook vanwege onvoorziene en onverwachte omstandigheden.

Het hoofddoel van de Sociale Keuken van het Diaconaal Centrum is om warme maaltijden te verstrekken aan de hiervoor vermelde doelgroep. De keuken is sinds 1995 actief in het district Berehove. Ongeveer 140 mensen in nood worden dagelijks gevoed. De warme maaltijden die door de keuken worden bereid, worden na verloop van tijd aangevuld met één brood per persoon, dat wordt gebakken in onze Sociale Bakkerij.

Ik ben erg dankbaar dat we via onze Sociale Keuken in deze maanden 18.155 maaltijden hebben verstrekt aan mensen in nood, in overeenstemming met de geldende regelgeving.

We moeten ook dankbaar zijn dat God de ingrediënten heeft gestuurd en ons personeel de kracht heeft gegeven om het voedsel te bereiden en dat dit zonder grote problemen of verstoringen is gegaan, gezien de stroomuitval die vele uren per dag duurde.

Dankzij de genade van God is onze Sociale Bakkerij het afgelopen jaar onafgebroken in bedrijf geweest. In de afgelopen 8 maanden zijn er 34.262 broden uitgedeeld aan behoeftigen, onze eigen instellingen (sociale keuken, bejaardentehuis), maar ook aan lycea, scholen, kleuterscholen, andere sociale keukens in de regio en intern ontheemden (vluchtelingen).

Dit is een enorme prestatie met 12-16 uur stroomuitval per etmaal. Het is een grote belasting voor de bakkers, voor ons allemaal, om onze dagelijkse taken aan te moeten passen aan de beschikbaarheid van elektriciteit. Het werk van het Diaconaal Centrum en de sociale keuken en bakkerij daarbinnen wordt enorm ondersteund door de krachtige generator die we van onze broeders en zusters in het buitenland (Maassluis) hebben gekregen. Om de generator echter altijd gereed en goed werkend te houden, is brandstof nodig. En zo’n krachtige machine heeft ook een enorm brandstofverbruik, waar het Diaconaal Centrum niet op voorbereid was.

Wij kunnen u niet genoeg bedanken voor de hulp die u ons hebt gegeven in reactie op ons verzoek om de vlotte werking van het Diaconaal Centrum en haar instellingen te waarborgen. Zonder deze steun hadden we onze honderden behoeftige cliënten niet kunnen bedienen. We hebben ook een reactie op ons verzoek ontvangen van andere broeders en zusters in Nederland, maar een veel kleinere bijdrage dan de uwe. Helaas moesten we onder ogen zien dat u de enige van onze “oude” partners was die ons te hulp schoot. Natuurlijk begrijpen we dat de situatie in heel Europa veel moeilijker is geworden dan een paar jaar geleden, we zijn dan ook oneindig dankbaar voor alle steun die we hier in onze situatie ontvangen!

Een belangrijk onderdeel van onze taken is het ontvangen van hulpgoederen in het magazijn van Gelenes in Hongarije, het leveren ervan aan Transkarpatië en het distribueren ervan op basis van de ontvangen hulpvragen. In de recente periode heeft de hulpdistributie zich als volgt ontwikkeld:

8 keer hebben we hulpgoederen gestuurd naar door oorlog verscheurde gebieden in Oekraïne, in samenwerking met organisaties die ter plaatse werken.

We hebben 37 gemeenten geholpen om hulp te leveren aan lokale alleenstaanden, ouderen, behoeftigen, vluchtelingen die in nabijgelegen vluchtelingenopvangcentra verblijven of aan mannen uit de gemeente die dienen in het Oekraïense leger.

32 instellingen – kleuterscholen, scholen, ziekenhuizen in Berehove, Uzhgorod, het kinderziekenhuis in Mukachevo, psychiatrische instellingen, revalidatieafdelingen en bij verschillende gelegenheden het vluchtelingenopvangcentrum in Tiszakeresztur, waar bijna 100 volwassenen en kinderen werden ondergebracht in de plaatselijke school en waar volledige zorg wordt verleend door lokale vrijwilligers en organisaties. Op basis van de verzoeken die we ontvangen, helpen we voortdurend mensen in nood met voedsel, kleding, medische benodigdheden, kachels, enz.”

“De rechtvaardige zal hulp van de Heer ontvangen, kracht in tijden van nood” (Psalm 37:39)

Bekijk de laatste actie om hulp te bieden aan mensen die uit Marioepol zijn gevlucht:

https://www.youtube.com/watch?v=tWiYm11KkvM

Klik op de link om de beelden van het transport op YouTube te bekijken en lees hieronder de toelichting bij de video.

“De Diaconie van het Transkarpaatse Kerkdistrict organiseerde een nieuwe hulpzending voor mensen die uit de door oorlog verscheurde binnengebieden van Oekraïne waren gevlucht. Sinds het begin van de oorlog heeft de Hervormde Kerk, dankzij Hongaarse en andere buitenlandse donaties, al vele hulpgoederen gestuurd naar de provincies Zaporizja, Kiev, Charkov en Cherson, waarvan de inhoud altijd werd samengesteld op basis van de lokale behoeften, zodat er plaatsen waren waar voedsel of zelfs medische hulpmiddelen naartoe werden gestuurd.

De aanleiding was het verzoek van het Militair Bestuur van de Subkarpaten aan de Hervormde kerken om, als ze de mogelijkheid hadden, een organisatie te steunen die specifiek hulp biedt aan mensen die gedwongen waren Marioepol te verlaten. Het is heel belangrijk voor ons om te kunnen helpen waar dat het meest nodig is. Onze prioritaire partner hierbij is het districtsbestuur, dat regelmatig contact met ons opneemt met soortgelijke verzoeken, benadrukt Sándor Zán Fábián, bisschop van het Transkarpaatse Hervormde Kerkdistrict.”

Jouw emailadres blijft anoniem Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

*